1153 Budapest, Bácska utca 15.
+36 70 452 51 00
+36 1 372 04 18

Porckopás

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség.

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség.

Az ízületi porckopás (artrózis), amit néha oszteoartrózisnak is hívnak, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája, és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.

Helyenként használják még az oszteoartritisz elnevezést is, de ez téves, mert arra utal, hogy ízületi gyulladás miatt van a betegség, pedig nem.

50 éves kor felett nagyrészt az ízületeink már kopottak.

Ilyenkor az a legfontosabb, hogy megőrizzük ízületeink egészségét, és megelőzzük további, gyors ütemű romlásukat.

Ízületeink támogatására legfontosabb a tápanyagok pótlása (étrend-kiegészítőkkel), valamint ajánlott a megfelelő fizikai aktivitás.

Időben kezdjünk el gondoskodni az ízületeinkről!

Nagyon fontos  a  főbb tápanyagok  megfelelő arányát biztosító kiegyensúlyozott étrend, ez létfontosságú az egész szervezet, ezen belül az ízületek egészsége érdekében is.

Napi testmozgás, mellyel nem terheljük az ízületeinket!

Nem szabad alábecsülni a megfelelő ízületi táplálást, és szükség esetén célszerű időben megkezdeni az ízületi készítmények szedését!

Hogyan tűnik el a porc?

A porckopásban szenvedő betegeknél az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan eltűnik. A test bármelyik ízületét érintheti a betegség. A porckopás (artrózis) a legtöbb csak egy ízületen alakul ki, kivétel ha  az ujjakat érinti.

Régebben a porckopásnak egy fajta típusát ismerték, mára azonban több tucat módját írák le.

A porckopás bárhol kialakulhat

Teherviselő ízületek

Azok az ízületeink, esnek a leggyakrabban a a betegség áldozatául, amelyeket leginkább testsúlyunkkal tehelünk a mozgás során ezek a csípő, a térd és a boka.

Térd

Ahogy az évek során az ízületet borító porc folyamatosan kopik, krónikus fájdalom, illetve kényelmetlenségérzés alakul ki állás és járás közben. Ezekhez az ízület duzzadása is társulhat, mely különösen a térdre jellemző.

Ujjak

Az ujjakat érintő artrózis korai fázisában az ujjízületek különösen fájdalmasak és merevek. Idővel a fájdalom csökken, viszont az ízületeken csontos kinövések keletkeznek, amelyek korlátozzák azok mozgását. Ezek a csontos csomók családi halmozódást mutatnak, de gyakrabban alakulnak ki nőknél, mint férfiaknál.

Gerinc

A gerinc ízületeinek degenerációja derék- és nyaki fájdalomhoz, illetve merevséghez vezethet. Egyéb ízületek. Hacsak nem volt különleges terhelésnek kitéve, más ízületeken (pl. állkapocs, váll, könyök, boka, csukló) ritkán alakul ki artrózis.

TOVÁBBI CIKKEK

A csípő
A csípő
Az ízületi fájdalom okai
Az ízületi fájdalom okai
Ízületek és mozgás
Ízületek és mozgás
A térd
A térd
Tudtad?
Tudtad?
A porckopás jelei
A porckopás jelei
Porckopás
Porckopás

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség.