1153 Budapest, Bácska utca 15.
+36 70 452 51 00
+36 1 372 04 18

Az ízületi fájdalom okai

Lépcsőzéskor fáj a térde?

Régebben csak idősebb korban volt jellemző, mar már korhatár nélkül előfordul, hogy fáj a térdünk, csípőnk, kezünk, az ízületi fájdalom korlátozza mozgást ezért mindenféleképpen kezelni kell.

Az ízületi fájdalomnak több oka is lehet:

Az ízületi fájdalmak két nagy csoportra oszthatóak: a gyulladásos, valamint a kopásos (vagy más néven degeneratív) ízületi megbetegedésekre.

Fontos az ízületi fájdalmakat megkülönböztetni hiszen más kezelési terv szükséges. Egyes esetekben elég pihentetni vagy étrend-kiegészítőt szedni, de van, hogy antibiotikumra van szükségünk vagy orvosi beavatkozás is szükséges lehet.

Tartalom:

Ízületi fájdalom: Kopás miatt

Túlterhelés miatt

Gyulladás sportolás miatt

Ízületi fájdalom: Gyulladás miatt

Bakteriális ízületi gyulladás

Autoimmun ízületi gyulladás

Köszvény

Ízületi gyulladás lelki okai

 

Ízületi fájdalmak: Gyulladások, kopások

Vannak olyan ízületi gyulladások, amik a szervezet betegségével kapcsolatosak, ezek alkotnak egy csoportot. Köztük vannak:

  • fertőzéses,
  • autoimmun,
  • endokrin betegséggel összefüggő,

akár bármilyen, a szervezet egyéb részét érintő betegséggel kapcsolatos ízületi gyulladások.

Ízületi fájdalmak: Kopás miatt

Két fő esetet különböztetünk meg, ezek alapján megfigyelhető a túlterhelés miatt kialakuló ízületi fájdalom, illetve a sportolás következtében kialakuló ízületi fájdalom.

Ízületi fájdalom: Túlterhelés miatt

Az ízületi fájdalom azért alakul ki, mert egy ízület több terhelést kap, mint amennyit kibírna. Az oka lehet vagy az, hogy tényleg nagyon sok a terhelés, például házat építettünk, vagy árkot ástunk, vagy lefutottunk egy maratont előző edzések, hozzászokás nélkül. Ez abszolút túlterhelés.

Az ízületi túlterhelés lehet relatív, amikor is a normál napi terhelés egy előzetesen sérült, beteg, vagy gyenge, esetleg “félreálló” ízületet a napi terhelés begyullaszt. Ez a relatív túlterhelés okozta ízületi gyulladás.

Ha valakinek már sérült a térde vagy porckopás van a térdében, vagy akár a csípője áll rosszul és megtesz tíz kilométert gyalog, vagy fölmegy három emeletet lépcsőn, akkor ezek az ízületei begyulladhatnak.

Ízületi fájdalom: Gyulladás sportolás miatt

Ízületi gyulladás sportolás miatt
Ízületi fájdalom

Legtöbbször a térd és a váll szokott begyulladni sportolás kapcsán. Az ízületi fájdalom a térdben a futás miatt alakulhat ki, a vállban pedig a súlyemelés miatt. Az így kialakuló ízületi fájdalomnak általában az az oka, hogy az ízületet hibásan terhelik, tehát a mozgás minősége rossz.

Például, csak hogy könnyebben érthető legyen, ha lúdtalpas valaki és sokat fut, akkor a térdének az egyik részét jobban terheli mint a másikat. A térdének az a része begyulladásra hajlamos.

Vagy pedig egyszerűen túlterheli a vállát, mert nehéz súlyokat (pl. hatvan kilókat) emelget, de nem a megfelelő technikával. Ilyen emberekben könnyen begyullad ez az ízület, ami elég nagy baj, mert az ízület sokáig “nem hajlandó abbahagyni” a gyulladást.

Ilyen esetekben a ráedzés semmiképpen nem segít a problémán, legjobb, ha nem is próbálkozunk vele. A gyulladt ízületet nem szabad tovább terhelni, mert az komoly későbbi károsodáshoz vezethet. Arról nem beszélve, hogy addig is nagyon fáj.

Ízületi fájdalmak: Gyulladás miatt

Ebbe a csoportba is rendkívül sokféle kórkép tartozik, melyek elkülönítése sokszor a reumatológusnak is komoly kihívást jelent, a legfontosabb ízületi fájdalmak okait most felsoroljuk.

Bakteriális ízületi gyulladás

Ahogy a nevében is benne van ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben baktériumok telepednek meg az ízületekben és ott gyulladást okoznak.

Baktériumok mindannyiunk szervezetében megtalálhatók, ezek önálló életre képes kórokozók. Akkor van probléma, ha ezek a baktériumok bejutnak az ízületbe és ott gennyes ízületi gyulladást okoznak. Ezt mindenképpen kezelni kell.

Természetesen a baktériumok áltlal okozott gyulladás és a sportsérülés okozta ízületi gyulladás két nagyon különböző dolog. Teljesen másképp kezeljük őket. Egy sportolástól kapott ízületi gyulladás nem nagy probléma, egy bakteriális ízületi gyulladás betegség viszont sebészeti ellátásra és antibiotikumra szorul mindenképpen

Autoimmun ízületi gyulladás

rheumatoid arthritisSajnos sokan ismerik a rheumatoid arthritist (reumatoid artritiszt), amelyre elsősorban az ízületek gyulladásos elváltozásai jellemzőek.

Kialakulásának oka nem teljesen ismert, a veleszületett genetikai hajlam mellett környezeti hatások (dohányzás, egyes vírusfertőzések) is szerepet játszhatnak a kialakulásában.

Köszvény

A köszvény egy anyagcsere betegség, ami akkor alakul ki, hogyha valakiben túl sok a húgysav. (Sokan összetévesztik az autoimmun ízületi gyulladással.)

Köszvényes ízületi fájdalom esetén húgysav kristályok csapódnak ki az ízületben. Az ízület ezt nem tűri, és egy lángoló, nagyon erős, nagyon hirtelen jelentkező, rendkívül fájdalmas ízületi gyulladással reagál.

Köszvényes roham esetében mindig orvoshoz kell fordulni. Egyébként ha típusos köszvénye van valakinek és nem fordul orvoshoz, a roham akkor is megszűnik, csak nagyon fáj.

Orvoshoz azért érdemes mindenképpen fordulni, mert a krónikussá váló köszvényes ízületi gyulladás tönkreteszi az ízületet és akkor már nem nagyon lehet rajta segíteni.

Ízületi gyulladás lelki okai

Ma már sokan mondják, hogy minden betegség lelki eredetű, akárhogy is van, nem szabad elmenni emellett szó nélkül.

Előfordul, hogy lelki okokból fáj egy ízület és ilyen esetben nem lehet meghatározni konkrét ízületi gyulladást, tehár orvosilag nem kimutatható. A betegnek teljesen olyan tüneteti vannak, mintha ízületi fájdalmai lennének, de mégsem látszanak az ízületi gyulladás okai.

Előfordulhat, hogy egyes autoimmun betegségeket beindíthat stressz vagy lelki megrázkódtatás, ilyen esetben a gyulladás nem lelki okú, hanem csak beindította az autoimmun ízületi gyulladást.

További cikkek

A csípő
A csípő
Az ízületi fájdalom okai
Az ízületi fájdalom okai
Ízületek és mozgás
Ízületek és mozgás
A térd
A térd
Tudtad?
Tudtad?
A porckopás jelei
A porckopás jelei
Porckopás
Porckopás

A porckopás a leggyakoribb ízületi betegség.